سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بررسی و نقد پایان نامه ها

نظر

در این پست می توانید متن کامل این پایان نامه را  با فرمت ورد word دانلود نمائید:توان پیش‌بینی هوش هیجانی و متغیرهای جمعیت‌شناختی در پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان تیزهوش

 

مقدمه

در طول قرن گذشته، مفهوم اصطلاح تیزهوشی از تعاریف تک بعدی مبتنی بر هوشبهر صرف، به آنچه توانایی‌ها و هوش‌های متعدد شناخته می‌شود، تغییر کرده است. گیلفورد[1] (1966)، تیلور[2] (1968)، استرنبرگ[3] (1982)، و گاردنر[4] (1983)، بیان می‌دارند، این تغییر در مفهوم تیزهوشی، افق بیشتری را جهت شناخت بهتر دانش‌آموزان و نیازهای آنان در مدارس گشوده است. تعاریف متعددی برای توصیف افرادی که تیزهوش و با استعداد هستند، بکار برده می‌شود. این تعاریف معمولا بیانگر این نکته هستند که تیزهوشی، صفتی چند بعدی است( گلمن[5]و امرلینگ[6]، 2003).

از سوی دیگر، پژوهش‌ها و نظریه‌های دیگر در عرصه روان‌شناسی پدید آمد که حاکی از تاثیرگذاری قاطع عوامل هیجانی- عاطفی بر عملکرد افراد تیزهوش است؛ از آن جمله می‌توان به پژوهش‌های پیاژه[7] (1972)، ثرندایک[8] (1920)، و وکسلر[9] (1943) اشاره کرد ( مارنات[10]، 1375).

گلمن (1995) بیان می‌دارد که میزان هوشبهر به تنهایی برای بررسی موفقیت فرد، کافی نیست و فقط در 20 درصد موارد می‌تواند مورد توجه قرار گیرد، و در بقیه موارد بایستی به هوش هیجانی، اجتماعی و خوش شانسی فرد، متکی بود. گلمن ( 1999 )، هوش هیجانی را این‌گونه توصیف می‌کند: هوش هیجانی شامل ظرفیت فرد برای قبول واقعیات، انعطاف‌پذیری، توانایی حل مشکلات، توانایی مقابله با استرس و تکانه‌ها می‌شود. گلمن هوش هیجانی را از هوش عمومی منفک کرده و به نظر او هوش هیجانی، شیوه استفاده بهتر از هوشبهر را از طریق خود کنترلی، اشتیاق، پشتکار و خودانگیزی شکل می‌دهد. وی همچنین بر این باور است که هوش هیجانی، مولفه‌های 1) خودآگاهی، 2) خود کنترلی، 3) هوشیاری اجتماعی، 4) مهارت‌های اجتماعی و 5) خودانگیزی را شامل می‌شود.

بار- ان[11] (1997)، مدلی چند عاملی برای هوش هیجانی تدوین کرده است. به عبارت دیگر هوش هیجانی دارای ابعاد عاملی است. وی معتقد است که هوش هیجانی، مجموعه‌ای از توانایی‌ها و مهارت‌هایی است که فرد برای سازگاری موثر با محیط و کسب موفقیت در زندگی، تجهیز می‌کند. براساس دیدگاه بار- ان، هوش هیجانی دارای 5 طبقه کلی و 15 مولفه است که در درون این طبقه‌ها قرار می‌گیرند که عبارتند از:

1- هوش هیجانی درون فردی: این طبقه مولفه‌های آگاهی هیجانی، حرمت خود، قاطعیت، خود شکوفایی و استقلال را دربر می‌گیرد.

2- هوش هیجانی بین فردی: که مولفه‌های همدلی، مسئولیت‌پذیری، و روابط بین فردی را شامل می‌شود.

3- هوش هیجانی مقابله با فشار: مولفه‌های تحمل فشار و کنترل تکانه را شامل می‌شود.

4- هوش هیجانی سازگاری: که دربرگیرنده مولفه‌های واقعیت آزمایی، انعطاف پذیری و حل مساله است.

5- هوش هیجانی خلق کلی: شامل مولفه‌های خوش‌بینی و شادکامی است (بار- ان، 1997).

امروزه اغلب پژوهش‌ها، سعی بر این دارند که میزان تاثیرگذاری هوش هیجانی و مولفه‌های آن را در جنبه‌های مختلف زندگی همچون ارتباط، تحصیل، شغل، زندگی و … مورد بررسی قرار دهند. هوش هیجانی، آخرین و جدیدترین تحول در زمینه‌های فهم ارتباط میان تعقل و هیجان است. مدارسی که هوش هیجانی و هوش شناختی را به هم متصل می‌کنند و به پیشرفت همگام و هماهنگ آنها توجه دارند، می‌توانند سطح عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان را به طور معنی‌داری بهبود بخشند (آبیسامارا[12]، 2000).

پژوهش حاضر سعی بر این دارد که این مساله را روشن کند، کدامیک از طبقه‌ها و مولفه‌های هوش هیجانی بیشترین تاثیر را بر موفقیت تحصیلی دانش‌آموزان تیزهوش ایفا می‌کند. علاوه بر این، تعامل متغیرهای جمعیت‌شناختی تاثیرگذار؛ نظیر رتبه تولد، و تعداد افراد خانواده در تعامل با مولفه‌های هوش هیجانی، چگونه می‌تواند پیشرفت تحصیلی را پیش‌بینی و تبیین کند. به این جنبه‌های ذکر شده در پژوهش‌های پیشین در داخل و خارج کشور کمتر پرداخته شده است.

 

پیشینه پژوهش

بار- ان (1999) به نقل از استوارت[13] (1996)، در پژوهشی به مطالعه توان هوش هیجانی در پیش‌بینی موفقیت تحصیلی پرداخت. نتایج حاکی از وجود تفاوت معنی‌دار هوش هیجانی بین دو گروه موفق و ناموفق تحصیلی بوده است. و افرادی که دارای عملکرد تحصیلی موفق‌تری بودند، نسبت به گروه دیگر، از وضعیت هوش هیجانی بهتری برخوردار بودند.

واتوزسکی[14] و آلساما[15] (2004)، در پژوهشی بر روی 39 نوجوان تیزهوش از طریق تحلیل رگرسیون دریافتند که هوش هیجانی نقش معنی‌داری در موفقیت تحصیلی و اجتماعی ندارد. عروقی (1383) به نقل از بارکت[16] و همکاران (2003)، بیان می‌دارد، بین هوش هیجانی بالا و پیشرفت تحصیلی؛ و بین هوش هیجانی پایین و افت تحصیلی در دانش‌آموزان، رابطه معنی‌داری وجود دارد. آنان بر این باورند که هوش هیجانی نقش اساسی در رفتارهای روزمره افراد دارد و می‌تواند آنان را در مقابل رفتارهای آسیب‌رسان و نیز موفقیت تحصیلی، حمایت کند.

دیژوزف[17](2002) در پژوهش خود دریافتند که عملکرد تحصیلی افراد با میزان تکالیف هیجان‌مدار، رابطه مثبتی دارد. نتایج این بررسی نشان می‌دهد که دانش‌آموزان با عملکرد تحصیلی بالا، از میزان هوش هیجانی بیشتری برخوردار می‌باشند.

زارع (1380)، در پژوهش خود با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی بار- ان، توان پیش‌بینی هوش هیجانی را در موفقیت تحصیلی دانش‌آموزان سال سوم دبیرستان، مورد آزمون قرار داد. نتایج نشان‌دهنده ارتباط معنی‌دار (68/0= r) بین هوش هیجانی و موفقیت تحصیلی بوده است. در حالی‌که سبحانی (1383) در پژوهشی بر روی دانشجویان، بیان می‌دارد که بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی، رابطه معنی‌داری وجود نداشته است.

کرک و گالاگر به نقل از بورلی بیان می‌دارند بسیاری از پژوهش‌ها وجود ارتباط بین شخصیت و افت تحصیلی را به اثبات رسانیده است (به نقل از فاضل،1381).

پاریش[18] و ویلیس[19] (1992) در بررسی خود دریافتند که بین ترتیب تولد و موفقیت تحصیلی، رابطه معکوس وجود دارد. به معنای دیگر، کودکانی که زودتر به دنیا می‌آیند (کودکان بزرگتر) نسبت به خواهر یا برادرهای کوچکتر خود، از موفقیت تحصیلی کمتری برخوردارند. در حالی‌که ایاکوو[20] (2001) در پژوهشی بیان می‌دارد که کودکان کوچکتر خانواده، موفقیت‌های تحصیلی کمتری نسبت به فرزندان بزرگتر خانواده دارند.

گومز[21] (1984)، در پژوهش خود در جامعه کنیا، مطرح می‌دارد که بدلیل کمک مالی فرزندان بزرگتر به وضعیت اقتصادی خانواده، فرزندان کوچکتر، موفقیت تحصیلی بهتر و بیشتری را تجربه می‌کنند. در حالی‌که کانلی[22] و گلابر[23] (2005)، در پژوهشی بر روی تعداد فرزندان از هر دو جنس دریافتند که تعداد افراد خانواده با موفقیت تحصیلی کودکان رابطه منفی دارد.


(ممکن است هنگام انتقال از فایل ورد به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

متن کامل را می توانید دانلود نمائید

چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)

ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه

همراه با تمام ضمائم (پیوست ها) با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند

موجود است

فایل ها برای اینکه حجم آنها پایینتر شود وراحتتر دانلود شوند با فرمت rar یا zip فشرده شده و پسوردگذاری شده اند. پسورد همه فایل های این سایت یکسان است.

برای دریافت پسورد فایل اینجا کلیک کنید

توان پیش‌بینی هوش هیجانی و متغیرهای جمعیت‌شناختی در پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان تیزهوش

 

مطالب مشابه را هم ببینید

141985615752731

فایل مورد نظر خودتان را پیدا نکردید ؟ نگران نباشید . این صفحه را نبندید ! سایت ما حاوی حجم عظیمی از پایان نامه ، تحقیق ، پروژه و مقالات دانشگاهی در رشته های مختلف است. مطالب مشابه را هم ببینید یا اینکهبرای یافتن فایل مورد نظر کافیست از قسمت جستجو استفاده کنید. یا از منوی بالای سایت رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه فایل های رشته خودتان را ببینیدفروش آرشیو پایان نامه روی دی وی دی 

aca@ 

academicbooks@